Vir: NLB skladi
Oglaševalska vsebina

Mednarodni denarni sklad (MDS) je v preteklem tednu že drugič v treh mesecih izboljšal svojo napoved globalne gospodarske rasti, hkrati pa je opozoril na naraščajoče razlike med razvitimi in manj razvitimi državami. Po ocenjenem 3,3-odstotnem krčenju svetovnega gospodarstva v letu 2020 bo po napovedih MDS v letošnjem letu rast 6-odstotna (+0,8 odstotne točke glede na oktobrsko napoved), za leto 2022 pa je predvidena rast v višini 4,4 odstotka. Izboljšana napoved odraža dodatno fiskalno podporo v ključnih gospodarstvih, pričakovano okrevanje kot posledico cepljenja v drugi polovici leta in nadaljnje prilagajanje gospodarske dejavnosti. Po oceni MDS bo recesija zaradi pandemije COVID-19 najverjetneje pustila manjše posledice kot svetovna finančna kriza leta 2008, vendar pa jo bodo v koronakrizi precej slabše odnesle države s trgov v razvoju.

Anja Cajner, mag., namestnica direktorja sektorja za nadzor nad tveganji, NLB Skladi, d.o.o.

Spodbudni so tudi v sredo objavljeni podatki inštituta IHS Markit, saj kažejo na izboljšano poslovno aktivnost evroobmočja. Po 4 mesecih padanja se je namreč zasebni sektor konec marca vrnil k rasti. Zadnja vrednost kompozitnega PMI indeksa znaša 53,2 in tako predstavlja najvišjo vrednost po lanskem juliju. Za primerjavo – februarska vrednost je bila zgolj 48,8, torej pod mejo 50, kar nakazuje na krčenje. Izboljšana gospodarska aktivnost je značilna za celotno evroobmočje, na rast pa je vplivala predvsem naraščajoča proizvodnja v Nemčiji. Medtem se je težko prizadeti storitveni sektor že skoraj stabiliziral, njegova perspektiva pa se je v zadnjih tednih še izboljšala. Podatki torej kažejo, da je zasebni sektor v evroobmočju uspešno prestal nedavna zapiranja gospodarstev. Ob rasti proizvodnje se je izkazalo tudi, da imajo socialna oddaljenost in omejitve mobilnosti precej manj vpliva na podjetja v storitvenem sektorju, kot se je kazalo v lanskem letu.

Tretji zaporedni teden rasti na Wall Streetu, kar je najdaljši niz od lanskega oktobra, je bil predvsem v znamenju rastočih cen delnic iz tehnološkega sektorja (+3,5 %), solidno rast pa so zabeležile tudi delnice iz sektorja trajnih potrošnih dobrin (+3,0 %) in telekomunikacij (+2,4 %). Med delnicami iz indeksa S&P 500 so se v minulem tednu najbolj podražile delnice družbe Twitter (+10,3 %, merjeno v EUR). Rast so sprožile govorice, da Twitter razmišlja o prevzemu v zadnjem obdobju popularnega ponudnika novega koncepta spletnih klepetalnic Clubhouse. Poraženke prejšnjega tedna so bile delnice energetskih družb, ki so se pocenile zaradi 4,6-odstotnega padca cene nafte.

V tem tednu se v ZDA začenja sezona objav poslovnih rezultatov družb za letošnje prvo četrtletje, ki jo bodo otvorile največje banke (JPMorgan Chase & Co, Goldman Sachs Group, Bank of America, Citigroup Inc). Pričakovanja analitikov niso skromna – povprečna rast dobičkov družb, vključenih v indeks S&P 500, naj bi v prvem četrtletju 2021 v primerjavi s prvim četrtletjem leta 2020 znašala kar 24,5 odstotka.

Avtorica članka: Anja Cajner, mag., namestnica direktorja sektorja za nadzor nad tveganji, NLB Skladi, d.o.o.