36 novih policistov nadzornikov državne meje

Foto: Policija.si

V petek je slovesno zaprisegla 9. skupina kandidatk in kandidatov za policiste nadzornike državne meje pred generalno direktorico policije mag. Tatjano Bobnar.

Generalna direktorica policije je poleg novim policistom nadzornikom državne meje čestitala za uspešen zaključek izobraževanja in začetek nove poklicne poti v slovenski policijii.

V sporočilu za javnost so na Policiji zapisali, da je generalna direktorica policije izpostavila specifiko tega področja policijskega dela:  “Policist nadzornik državne meje je ena od specialnosti policijskega poklica. Preverjanje upravičenosti zadrževanja na obmejnem pasu, ugotavljanje kraja prečkanja mejne črte ter vmesne poti, ugotavljanje identitete in pregledovanje dokumentov, zbiranje informacij, osebne preiskave in varnostni pregledi prevoznih sredstev, prijetje oseb, blokada območja in še bi lahko naštevali …, vse to je že zdavnaj preseglo nekoč večinoma “rutinska” opravila z obmejnim prebivalstvom na mejnih prehodih. Tisti, ki so se pred petnajstimi leti teoretično ukvarjali z učinki vstopa Slovenije v Evropsko unijo in schengenski prostor, si niti približno niso predstavljali, da bo v zvezi z našo mejo eno najbolj odmevnih vprašanj njeno varovanje. Prav to je že nekaj časa ena od prioritet in eden največjih varnostnih izzivov slovenske policije. In čeprav ta izziv ni majhen, saj je pri nadzoru meja enako pomemben tudi humanitarni vidik nezakonitih migracij, smo pri upravljanju schengenske meje uspešni, kar nam priznava tudi tujina.”

Kandidate najprej varnostno preverijo nato sledi usposabljanje v Policijski akademiji. Program usposabljanja kandidatov za nadzornike državne meje traja šest mesecev in obsega strokovno-teoretično in praktično usposabljanje.

T. C.