Od petka do nedelje, od 16. do 18. junija 2023, vas MOL vabi na Slovenske dneve knjige, vseslovenski festival, ki vsako leto poteka v Ljubljani in partnerskih mestih ter prepleta različne umetniške prakse, ki obiskovalkam in obiskovalcem nudijo poglobljen vpogled v literaturo.

Med 10. in 20. uro bo na vrtu Lili Novy pri Društvu slovenskih pisateljev potekal priljubljeni Sejem na zraku. Bogat program 28. Slovenskih dnevov knjige ponuja celo vrsto druženj s književniki, literarnimi strokovnjaki in založbami. Poetični dopoldnevi, predstavitev novosti založb, podelitev nagrad, literarna branja in glasbeni večeri. Odprite poletje z izborom najboljših knjig!

Sejem-na-zraku-2024, vir: MOL

V soboto, 17. junija 2023 bo pesniški sprehod po Ljubljani v organizaciji Pionirskega doma – Centra za kulturo mladih. Slovenske pesnice in pesniki, ki sodelujejo v projektu Pesniki sodobnosti – glasovi prihodnosti bodo na različnih lokacijah predstavili svoje pesniško delo. Preselimo poezijo na ljubljanske ulice in jo približajmo ljudem!

Pesniško branje je zasnovala dramaturginja Staša Prah, ki v projektu sodeluje kot umetniška trenerka. Začetek branja bo ob 11. uri v Pionirskem domu na Vilharjevi 11. Vstop bo prost.

Lokacije pesniškega sprehoda si lahko pogledate tukaj.

Pesniški sprehod po Ljubljani, vir: MOL

Pesniško branje z jasnim sporočilom: Naj živi poezija!

Na pesniškem branju bodo pesniki prebirali svoje pesmi na različnih ljubljanskih lokacijah, ki so povezane z literaturo. Med branjem se bodo obiskovalci in obiskovalke branja sprehodili po Ljubljani in dobili zemljevid, ki ga je izdelala vizualna umetnica Eva Mlinar. Sporočilo branja je: »Naj živi poezija! Poezijo potrebujemo med ljudmi. Oblast pa naj ob prenovi šolskega sistema sodobne slovenske pesnice in pesnike tudi umesti v šolski kurikulum!«

Poezija na sprehodu: poskus umestitve poezije na ulice mesta literature

Udeleženci projekta Pesniki sodobnosti – glasovi prihodnosti. Foto:Pionirski dom
Udeleženci projekta Pesniki sodobnosti – glasovi prihodnosti. Foto: Pionirski dom

Eden izmed ciljev projekta Pesniki sodobnosti – glasovi prihodnosti (Poets of Today – Voices of Tomorrow) je predrugačiti obstoječo metodo literarnih branj, ki jih poznamo v Sloveniji. »Vzpostaviti želimo nekaj novega. Pesniki so ob pripravah na branje svoje poezije navadno prepuščeni samim sebi. V projektu Pesniki sodobnosti – glasovi prihodnosti pa literarna branja razvijamo s pomočjo gledališke improvizatorke, dramaturginje in trenerke glasu.« pojasni Bjanka Kršmanc, projektni vodja. Osvojene veščine bodo pesniki in pesnice preizkusili na literarnem branju, ki bo potekalo v soboto, 17. junija 2023 po ulicah Ljubljane.

»V Pionirskem domu smo ponosni, da smo nosilci evropskega projekta Poets of Today – Voices of Tomorrow, podprtega s strani programa Ustvarjalna Evropa. Prepričani smo, da branje in razumevanje poezije širi našo empatijo, domišljijo in kreativnost. Poezijo lahko mladim približamo samo v sodelovanju pesnikov in pesnic, profesorjev in profesoric ter institucij kot je Pionirski dom«, dodaja direktorica Pionirskega doma, Barbara Murn Vrviščar.

Pesniki sodobnosti – glasovi prihodnosti (Poets of Today – Voices of Tomorrow)

Pionirski dom sodeluje v večletnem projektu, s katerim želi pesništvo in sodobne pesnike približati šolarjem ter profesorjem in tako vzgajati občinstvo. Mednarodni evropski projekt, ki povezuje institucije iz Madžarske, Finske, Srbije, Poljske in Slovenije je podprt s strani programa Ustvarjalna Evrope.

»V Pionirskem domu že deset let organiziramo literarni natečaj Bodi pisatelj, bodi pisateljica, s katerim smo vzpostavili odlično sodelovanje z mentorji in mentoricami po celi Sloveniji. Ugotovili smo, da v učnih načrtih manjka sodobna slovenska poezija, zato je šolajoči se otroci in mladostniki ne berejo. S projektom Pesniki sodobnosti – glasovi prihodnosti si prizadevamo to spremeniti.« pojasni Bjanka Kršmanc, projektna vodja. Projekt je nastal na pobudo Anje Zag Golob, ki verjame, da je ravno poezija ključna za razumevanja sveta. »Anja je prepričana, da lahko mlade bralce in bralke nad poezijo navdušimo samo, če spoznajo pesnike in pesnice, ugotovijo, da so to živa bitja, ki v svojih delih naslavljajo aktualne družbene teme, odnose in ljubezen. Pomembno se ji je zdelo, da najdemo način kako pesnike in pesnice vzpostavimo kot vzornike.« z razlago nadaljuje Kršmančeva. Projekt je tako zastavljen kot mednarodno izobraževanje in razvoj metodologije, ki pomaga pesnikom pri vstopu v šole, razvija nove forme literarnih dogodkov in išče načine kako poezijo približati širši publiki.

Mesto pesnikov in pesnic je v šolskih učilnicah

V Sloveniji se je pod vodstvom Anje Zag Golob, vodilne pesnice projekta, vzpostavila skupina 10 pesnikov in pesnic (Ana Svetel, Denis Škofič, Pino Pograjc, Stanka Hrastelj, Tina Kozin, Dejan Koban, Katarina Gomboc Čeh, Veronika Dintinjana, Barbara Korun in Lidija Dimkovska), ki skupaj z umetniškimi trenerkami projekta išče nove pristope vstopa v šolske učilnice. »Pomembno je, da pesnike in pesnice opolnomočimo, jih pripravimo na delo z dijaki in dijakinjami. Skupina umetniških trenerjev jim tako skuša ponuditi orodja improvizacijskega gledališča, odrske prezence in treniranja glasu, ki jim bodo pri tem pomagala.« pojasni razvoj projekta umetniška trenerka in gledališka improvizatorka Urša Strehar Benčina. Po izvedenih individualnih vajah so se pesniki in pesnice povezali s profesorji in profesoricami, s katerimi se pripravljajo na zaključno fazo: obiske slovenskih srednjih šol in navdušenje mladih nad poezijo.

Spletno uredništvo
Vir: Mestna občina Ljubljana