V preteklih 24 urah je ljubljanski operativno komunikacijski center prejel 587 klicev, 191 za posredovanje v interventnih dogodkih. Od tega se jih je 51 nanašalo  na  kriminaliteto, 52 na javni red in mir, ter 70 na prometno varnost.

 

Policisti  so  med  drugim  na  področju  kriminalitete  obravnavali  drzno tatvino, 16 tatvin, vlom in primera  poškodovanja tuje stvari.

Pri prometni varnosti so obravnavali 21 prometnih nesreč z materialno škodo in 5 nesreč z lahkimi telesnimi poškodbami. Večkratnim kršiteljem cestno prometnih predpisov so zasegli 4 vozila.

Glede javnega  reda  in  miru so intervenirali 8 krat na javnem kraju in 7 krat v zasebnem prostoru.

Obravnavali so posameznika zaradi nezakonitega prehoda državne meje.

Vlomi:
Na  območju  Bežigrada  je  bilo  vlomljeno  v gostinski lokal, od koder so odtujili denar. Povzročeno je bilo za okoli 600 evrov škode.

Drzna tatvina
Včeraj smo bili obveščeni o drzni tatvini do katere je prišlo okoli 10. ure pri Vrhniki. Neznani storilec je na domu zamotil starejšo oškodovanko s pogovorom o izvedbi telekomunikacijskih storitev. Med tem je drugi storilec iz hiše odtujil denar in lastnico oškodoval za nekaj sto evrov. S kraja sta se storilca odpeljala z vozilom sive. Opis enega storilca: moški star okoli 50  let,  visok  175cm,  močnejše postave, oblečen v temna oblačila, obut v rdeče superge, nosil je modro kirurško masko. Policisti glede okoliščin kaznivega dejanja nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

NASVET POLICIJE ZA PREPREČITEV DRZNIH TATVIH:

Drzne tatvine iz stanovanjskih hiš, storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. O omenjenih dogodkih smo že večkrat poročali tudi v medijih, vendar opažamo da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo. Žrtve so predvsem starejši občani. Storilci žrtev zamotijo s pogovorom (bodisi da so serviserji, bodisi da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom. Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit. Storilci kraj nato zapustijo hišo, tisti ki pa je zamotil žrtev pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

Občanom   svetujemo, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom  in  jih  brez  potrebe ne vabijo v prostore. Vedno  naj zaklenejo  hišo, ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi »stopijo  samo  za  vogal«. Ob tem pa naj bodo pozorni na videz oseb (oblačila,  govor,  posebnosti) ter vozilo s katerim so se pripeljali (znamko,  barvo,  tip  in  reg.  št.  vozila). V kolikor kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja priporočamo, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo. Svojce in znance naprošamo, da o načinu storitve kaznivih dejanj seznanijo starejše osebe, ki so pogosto žrtve teh kaznivih dejanj.

Prometne nesreče:
Včeraj, okoli 15. ure se je na Barjanski cesti v Ljubljani zgodila prometna nesreča,  v kateri je bil samoudeležen  kolesar, ki je zaradi neprilagojene hitrosti padel in se lažje telesno poškodoval. Policisti vodijo prekrškovni postopek.

Včeraj, okoli 6.30 se je v Stegnah zgodila prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena voznica osebnega vozila in kolesar. Do prometne nesreče je prišlo, ker voznica pri vključevanju v promet odvzela prednost kolesarju. Pri tem se je kolesar lažje telesno poškodoval.  Policisti  vodijo prekrškovni postopek.

Včeraj, nekaj  pred 20. uro se je na Šmartinski cesti v Ljubljani zgodila prometna  nesreča, v  kateri  sta bila udeležena voznika osebnih vozil. Do prometne  nesreče je prišlo, ker je voznik pri zavijanju levo v križišču odvzel prednost vozniku, ki je pripeljal nasproti. Pri tem so se voznik, udeleženi voznik ter dva potnika v vozilu povzročitelja lažje telesno poškodovali. Policisti vodijo prekrškovni postopek.

Uredništvo